Det berömda anropet kom från sändarstationen i Motala. Idag är Sveriges Rundradiomuseum inrymt i den byggnadsminnesförklarade stationen från 1927. Den äldsta sändaren på 30kW var Europas starkaste när den köptes in. Sändningarna nådde 20-30 mil ut i etern. Redan 1934 stod det dock klart att man behövde köpa en starkare sändare, då tidens teknikutveckling gick framåt med stormsteg. För att göra rum åt den nya sändaren fick man bygga ut stationen. 1935 togs den nya sändaren med en styrka på 150kW i drift och användes fram till 1960-talet.
På Sveriges Rundradiomuseum berättas historien om radio i Motala och Sverige. I museets Luxorrum följer vi företagets Luxors uppgång och fall. Här finns gott om vackra gamla radioapparater från 1920-talet och framåt.
Utställningen ”Radio, ransonering, råkor och rotfrukter – så klarade vi kriget” handlar om Sverige under beredskapstiden. Denna tid präglades av beredskapsanda, radiolyssnande, neutralitetspolitik och inte minst ransoneringar! I utställningen möter vi en beredskapssoldat ”någonstans i Sverige…” och hälsar på hemma hos familjen Johansson, där man precis ätit ransoneringsmåltid. I handelsboden kunde man handla för sina dyrbara ransoneringskuponger, om man inte sökte sig till ”svarta marknaden” vill säga…
Välkomna till dubbelt jubileumsfirade på Sveriges Rundradiomuseum!
Året var 1927. Radio var senaste nytt och utvecklingen gick framåt med stormsteg. I Motala invigdes en ny sändarstation med Europas starkaste radiosändare på 30 kW.
Detta var starten på ”Stockholm – Motala!” – ett anrop som skulle sätta Motala på radiokartan.
I en fotoutställning följer vi bygget och ser stationen ta form. Hur bygger man 120 meter höga torn utan lyftkran?
Vernissage: 22 april – Välkommen till det glada 20-talet!
Finland firar 100 år som självständig nation!
Utställningen berättar om andra och tredje generationens sverigefinnar. De är födda eller uppvuxna i Sverige men har finsk bakgrund. Huvudtemat är sverigefinnars möjlighet att föra vidare sitt språk och sin kultur till nästa generation. Utställningen berättar om språket, identiteten och den nya sverigefinska kulturen.
Utställningsperiod 3/6 - 31/8